Avdia Van Art

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
foto
Foto
Foto
foto

Tentoonstelling van 6 tot en met 19 mei.
Elke dag open van 14u tot 19u.

Vernissage op zaterdag 7 mei van 14u tot 20u.

 

"VIA MIJN KUNST VERTEL IK MIJN VERHAAL”

Avdia Van Art (Avdia Avrumutoae) is een Roemeens-Belgische kunstenares die al 18 jaar in ons land woont. Zij legt zich toe op schilder- en tekenkunst en grafiek In de loop van de tijd heeft zij meer dan 30 keer geëxposeerdin: Roemenië, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ze studeerde de richting Gezinswetenschappen bij Odisee in Brussel. 
De kunstenares - Avdia Avrumutoae - werd geboren in Iasi en studeerde af aan de National University of Arts "Nicolae Grigorescu ”Faculteit Textiel Afdruk uit Boekarest, Roemenië. 
Haar schilder- / tekenwerken kan je bewonderen in het Red Star Line Museum in Antwerpen.

Over kunst gesproken zegt Avdia van Art:
‘Mijn artistieke gebied is een ruimte waar ik mezelf voel. Het is een lange weg waarin ik naar mijn identiteit zoek, een migratie naar mijn authentieke ‘EUL’. De structuur van vormen en kleuren versterken mijn artistieke discours.
Een lange reis die ik heb afgelegd met ups en downs, een onophoudelijke zoektocht naar een balans tussen mijn credo als kunstenaar en een universele burger met rechten en plichten.
Migratie, het drama van het verlaten van mijn vaderland en integratie in een nieuwe wereld en de gevolgen voor mijn leven zijn interessante onderwerpen voor mijn kunst. '
“Mijn twee passies zijn kunst en mensen,” zegt Avdia. ”Deze twee verbinden, daar gaat mijn hart sneller van slaan. De liefde voor kunst ontstond toen ik nog een kind was. Na het deeltijds kunstonderwijs in Roemenië ben ik op de Academie voor Beeldende Kunsten in Boekarest afgestudeerd. Mijn integratieproces was niet zo simpel. Soms botste ik met de Belgische cultuur en dat vroeg veel doorzettingsvermogen. De verhalen over de communistische dictatuur komen ook terug in mijn kunst. Toen wist ik dat ik nooit moest zeggen wat ik dacht, we konden niet naar het buitenland en leefden in een soort ‘bubbel’. Na de revolutie ging ik, als alleenstaande moeder, aan de slag. Ik heb 12 jaar als leerkracht gewerkt in een middelbare school. 
In 2002 ontmoette ik mijn ex-man en een jaar later kwam ik naar België. Enkele jaren na de scheiding ontmoette ik mijn huidige man, wij zijn al 9 jaar een gelukkig koppel. In 2014 begon ik met de studie gezinswetenschappen en 2 jaar geleden haalde ik mijn diploma. Sinds ik in België ben, heb ik verschillende jobs gehad in de sociale sector en wij hebben via onze vereniging veel kunstprojecten georganiseerd rond cultuur en integratie van anderstaligen in de Belgische maatschappij.
Als het over mijn kunst gaat zal liefde altijd een bron van inspiratie en meditatie blijven. Naast muziek laat ik me graag beïnvloeden door films en boeken. Mijn bronnen van inspiratie zijn de mens en het leven in al zijn facetten, alsook de fantasie en dromen. In mijn werk zit geen strakke scheidslijn tussen wereld en verbeelding, ze vloeien constant door elkaar. Mijn concept is een 'passage’ tussen verleden en heden, tussen figuratief en abstract. Liefde, verdraagzaamheid, vrede, vuur, passie worden geschilderd met het penseel van mijn ziel. In mijn schilderijen kan je de symbolen van migratie zien: een kruis, een vogel, een boot, portretten van mensen en dieren. De composities die ik ontwerp zijn beelden van mijn eigen verhaal rond migratie. Kunst is een middel om mijn boodschap aan de hele wereld te tonen: migratie betekent vrijheid en het vinden van je eigen identiteit. Ik hou van abstracte kunst omdat die veel vrijheid geeft en kans op zelfexpressie. Mijn favoriete kunstenaars zijn de Vlaamse primitieven, hedendaagse kunst, Gustav Klimt, Gerard Richter en Adrian Ghenie.
In de toekomst zou ik graag meer contacten hebben met grote galerijen in België en andere landen en continenten.
Mijn droom is om een Roemeense kunstschool op te richten waarin de Roemeense cultuur gepromoot wordt.

Interview door Jean-Paul van Der Elst voor de tijdschrift ‘BUNA’ van ADR Vlaanderen, 2021

 

www.avdiavanart.be