Jan Van Impe

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ruïnes Créoles - Beelden en brons
 

Expositie van 11 - 16 oktober.
Vernissage op 11 oktober vanaf 18u.
Dagelijks open van 12u - 21u.
 

 

Jan Van Impe is creool, een kind van Europese ouders, op 2 juli 1958 geboren in Leopoldstad (Belgisch Congo), het huidige Kinshasa, hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. Dat was het jaar van de Wereldexpo 58 in Brussel, die als officiële slogan Pour un monde plus humain had.

Na de verplichte driejaarlijkse vakantie in België, en een kort bezoek als zuigeling aan de Wereldexpo 58, voer hij begin 1959 aan boord van de Congo-boot Charlesville terug, van Antwerpen naar Matadi. Met zijn ouders vluchtte hij op 11 juli 1960 naar België, amper 2 weken na de onafhankelijkheid van Congo. Niettegenstaande de korte periode in Congo, hadden deze hectische jonge jaren een blijvende impact op hem. Die impact werd nog versterkt door de gevaarlijke oorlogsreportages die zijn vader Gaston Van Impe, Congospecialist en radiojournalist bij de BRT, na de onafhankelijkheid in Congo maakte.

Jans’ eigen creool-zijn en de invloed op zijn levensvisie staan in deze solo centraal. Met Ruines Créoles boort hij het thema van zijn Congolese roots aan. Daarom onderzocht hij in 2024 aan de Academia Belgica in Rome de raakpunten tussen het oude Romeinse Rijk – moeder van alle kolonies – en het Belgische koloniale bewind in Congo. Jan verblijft trouwens regelmatig aan dit Centrum voor Geschiedenis, Kunsten en Wetenschappen in Rome, een stichting van openbaar nut die Belgische onderzoekers en kunstenaars verblijf in Rome aanbiedt en er wetenschappelijke en culturele activiteiten organiseert met internationale uitstraling.

In Ruines Créoles worden 12 nieuwe kleine bronzen sculpturen gepresenteerd in combinatie met verschroot scheepsstaal. Ze zijn een uiting van een rijke, erg complexe en controversiële erfenis. De gebruikte fragmenten scheepsstaal zijn afkomstig van een modern verschrotingsbedrijf in Hoboken, op de werf van de voormalige scheepsbouwer John Cockerill SA, die daar in 1951 de Charlesville bouwde. Het schip werd in 2013 door de toenmalige Duitse eigenaar voor 1 symbolische euro aan Antwerpen aangeboden. Burgemeester Bart De Wever sloeg het aanbod af. De Charlesville zonk op weg naar een sloper in Litouwen onder verdachte omstandigheden in de Baltische Zee.

Jan Van Impe, beeldend kunstenaar, werkte als archeoloog, copywriter, journalist, bibliothecaris en beeldend kunstenaar. Publiceerde talloze artikels en enkele boeken in de domeinen van de archeologie, de geschiedenis, de kunsten en de wetenschap. Hij studeerde Klassieke archeologie en ontdekte Rome en Zuid-Italië. Nam in 1982 deel aan een archeologische expeditie in Kenya – terug in Afrika – aan de oevers van Lake Baringo, op zoek naar de eerste mens. Zwom er tussen de krokodillen en overleefde een schorpioenbeet. Ging in 1983 in opdracht van een mecenas op zoek naar de Schat van Alarik I, voormalig Romeins generaal en koning van de Visigoten, die in 410 n.C. Rome had geplunderd. Hij kwam dicht bij zijn doel, maar het goud bleef onvindbaar. Hij probeerde vervolgens aan de universiteit van Athene een doctoraat in de archeologie uit te bouwen. Maar dat was buiten Melina Mercouri gerekend. De toenmalige Griekse minister van cultuur wantrouwde immers alle buitenlandse archeologen, in wie zij spionnen zag. Hij kreeg geen medewerking van de Griekse hoogleraren, werd geschaduwd door de Griekse staatsveiligheid, en verliet teleurgesteld Hellas.

Hij werkte mee aan het project van Jan Kenis & Jef Geys, De gevangenis in de tekst, in het kader van Demarches, Tentoonstellingsproject rond hedendaagse kunst, Leuven 1999 (curator: Lut Pil). Stelde tentoon op Work in progress, jubileumtentoonstelling Academie 111, bij Campo & Campo, Antwerpen, 2008. Leverde een bijdrage aan The Prélude Pathétique, 2013-2014, Universiteits-bibliotheek Leuven (curator: Wim Lambrecht). Toonde voor het eerst zijn sculpturen in zijn solo L’Archéologie de soi-même, 26 -28 maart 2015, in galerij KAMER34, Antwerpen. Werd in dat jaar ook geselecteerd voor Beaufort15, met zijn project Tobruk-Zwin. In 2017 volgde een duo-expo met de Japanse beeldhouwster Keiko Yoshida in Galerie Demuynck, Antwerpen. Nam in 2020 met het ontwerp Créole Poétique deel aan het project United Objects, dat op de transformatie van objecten uit de collecties van filosoof Jaap Kruithof was gericht. In hetzelfde jaar had hij met La revanche du temps perdu zijn eerste tentoonstelling in Expositieruimte Conscience20.

Jan Van Impe studeerde af aan de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten Berchem, hogere graad beeldhouwkunst, in 2012, met grote onderscheiding. In 2015 behaalde hij aan dezelfde academie zijn diploma specialisatie, met de grootste onderscheiding. Hij kreeg er les van Elke Van Steenbergen, Anton Cotteleer en Kris Vleeschouwer.