Rebecca Van Rampelberg

Foto
Foto

Expositie met Dirk Van Opdenbosch van 15 t.e.m. 22 september 2023. 
Open vanaf vrijdag 15 september van 14u-18u. 
Zaterdag en zondag van 14u-19u met aansluitend de vernissage op zaterdag vanaf 19u. 
Maandag t.e.m. vrijdag open van 14u-18u.

 

Rebecca Van Rampelberg (Ninove,1967) geeft algemene en beeldende vorming  in de eerste, tweede en derde graad aan de Academie voor beeldende en audiovisuele kunsten in Ninove.
Zij volgde een lerarenopleiding Beeldende Kunst aan het Hoger Imelda Instituut (Honim) in Sint-Jans-Molenbeek, Brussel en studeerde af in 1988.

Haar olieverfschilderijen ogen bij een eerste aanblik esthetisch, vrouwelijk met een mooi, kleurrijk coloriet. Bij nader inzicht krijgen we hier echter een dualistisch verhaal. Enerzijds vertellen ze iets over de mate van doorzichtigheid, een zekere transparantie alsof men doorheen het materiaal kijkt. Anderzijds zijn ze verhullend en introvert en veel minder onschuldig dan men zou denken. Er sluimert iets dramatisch, sensueel, psychologisch en dreigends in haar werk.  In haar serie 'Swimming Pool' werd ze geïnspireerd door de intrigerende aspecten en de gespannen sfeer van bepaalde films uit haar kindertijd o.a. 'Blow Up' (1966, Michelangelo Antonioni), en 'La Piscine' (1969, Jacques Deray). Hier ook weer dat dualistische: een zwembad is een plaats waar mensen voor hun plezier of voor de sport gaan zwemmen of gewoon genieten van de helende, therapeutische en wassende werking van het water maar er is ook een donkere omfloerste kant die van eenzaamheid, weemoed, verdriet en dood. Een ondefinieerbare, hetzij een vrolijke, hetzij een dramatische sfeer, roept steeds weer vragen op die de kunstenaar blijven inspireren en die haar tarten om op zoek te gaan naar nieuwe, onverwachte uitdagingen.