Nicole S. Pousset

Foto
Foto
Foto

Stills of Life

Vernissage op donderdag 21 november van 19u tot 22u.

Tentoonstelling van 19 tot en met 24 november 2019.
Elke dag open van 12u tot 19u.
 

“Het alledaagse, vaak onverwachte, verwondert haar.
Zoals een fotograaf legt ze die momenten vast,
als stills uit de levendige film van het leven.”

Marianne Beert

Biografie

Nicole S. Pousset (°1964, pseudoniem van Nicole Schellekens) is een kunstenaar uit Mortsel. Haar overgrootvader Jean Jacques Pousset was ook kunstschilder. Vrijwel zijn complete schilderoeuvre werd vernietigd door het tragische Amerikaanse bombardement op Mortsel
op 5 april 1943. Als eerbetoon koos Nicole S. Pousset voor zijn naam.

Nicole S. volgde Kunsthumaniora aan het Kunstsecundair Sint-Lucas te Antwerpen waar ze afstudeert in 1982.
Daarna studeert ze aan de School of Arts Toegepaste Grafiek. Nicole S. zwaait af met grootste onderscheiding voor de praktijkvakken. Ze klimt op tot Art Director in Reclamebureau de Kie in Beveren en werkt vervolgens bij De Visscher en Van Nevel in Gent. Nicole S. is sterk in het uitwerken van story boards en roughs. Ze legt zich toe op het tekenen van superrealistische illustraties voor reclamewerk.
Als voltijds zelfstandig grafisch vormgever tekent en schildert Nicole S. voor uitgeverijen en bedrijven als IBM, Côte d’Or, BP Chemicals, Stagg, Lassie toverrijst… Ze ontwerpt voor de sociale en culturele sector en is zo 10 jaar de grafische, creatieve rechterhand voor ‘met Sense’, een sociale restaurantketen.
Ondertussen blijft de drang om voltijds artistiek te tekenen en schilderen aanwezig. In 2008 wint ze de eerste prijs in de wedstrijd van het WAK.
Sinds 2017 gaat ze voluit voor haar droom en ondertussen werkt ze voltijds als kunstenaar.
Juni 2019 is haar eerst ‘solo’ tentoonstelling, een veelbelovend succes. Eind 2019 en in de loop van 2020 zijn er drie nieuwe tentoonstellingen gepland.

Thema’s van haar werken

Pousset heeft een groot ontzag voor het overweldigende van de natuur. De hedendaagse mens is vervreemd van de natuur. Klimaatverandering en zijn nefaste gevolgen liggen haar nauw aan het hart. Haar werk is steeds een uitnodiging om verder te kijken.
Ze is sterk gefascineerd door de mens zelf. Ze schildert portretten om de ziel van de mens vast te leggen, maar ook zijn eenzaamheid of kleinheid. Het alledaagse, vaak onverwachte moment verwondert haar.
Zoals een fotograaf legt ze die momenten vast, als stills uit de levendige film van het leven.
Je ziet beelden van mijmerende mensen op een onopvallend moment uit hun dagelijkse leven of juist uit die omgeving weggerukt om zo een boodschap in de verf te zetten.

Plaatsing van het oeuvre in de kunstwereld

Nicole S. maakt hedendaags herkenbaar figuratief werk, maar schildert geen louter realistische weergave van haar onderwerpen. Door haar opvallend -soms uniform- kleurgebruik en directe penseelstreken schept zij een dromerige sfeer. Het zijn als het ware mijmeringen die ze in beelden vastlegt. De werken zijn zelden vast omlijnd. Figuren vormen een eenheid met hun omgeving op het doek.
 

www.nicolespousset.art