Lili Vandenberk

Foto
Foto

Into The Void

Tentoonstelling van 24 juli tot en met 5 augustus 2021.
Vernissage op zaterdag 24 juli van 16u tot 21u.
Open van dinsdag tot zondag van 14u tot 19u. Gesloten op maandag.

 

Ik zoek vanuit de abstractie een weg terug naar een melancholische, verstilde realiteit.

De tentoonstelling bestaat uit 2 delen:

‘Into the void’ is recent werk waarbij ik met analoge kleuren en organische vormen zowel de glorie als de desolaatheid van de aarde, gezien vanuit vogelperspectief, probeer op te roepen. Daarmee is het een vlucht uit de sombere werkelijkheid van 2020. Ik plaats de wereld  onder een stolp van stilte en leegte, als tegengewicht voor de twitterende en kakelende mens, te vaak verstrikt in ongenoegen, frustratie en haat. 
Voor deze reeks heb ik de penselen aan de kant gelegd. De werken zijn letterlijk ‘handwerk’, vanuit de behoefte de materie, de boterzachte verf, te voelen, te begrijpen en er mee te versmelten. Ik heb de verf met mijn vingers gemengd, gekneed en over het doek gesmeerd. Het was een picturale zoektocht naar stilte, stilstand, geluidloosheid, oneindigheid, eeuwigheid.
Alhoewel mijn beelden in grote lijnen vooraf worden vastgelegd zijn bepaalde details ‘toevallig’ ontstaan, een onvermijdelijk bijproduct van deze ‘vingerprint’- techniek. In die zin zijn de beelden een weerspiegeling van de onvoorspelbaarheid en het ongetemde van de natuur.

‘Offspring’, geschilderd in 2019, bestaat uit een reeks grote werken telkens aangevuld, verrijkt of tegengesproken door kleinere werkjes die in kleur en vorm een intense band hebben met het ‘moederwerk’. Op het eerste gezicht lijken het  slechts fragmenten of details van het oorspronkelijke werk, maar in mijn verbeelding leiden ze een eigen leven en inspireerden ze me om hen te beschouwen als ‘offspring’.