Didier Vergouwen

Foto
Foto
Foto
Foto

Tentoonstelling van 14 tot en met 20 mei 2021.
Elke dag open van 10u tot 18u.

 

Didier Vergouwen, geboren te Ekeren op 6 februari 1973 vertoonde als kind al enige creativiteit maar pas als volwassene begon hij zich heel bewust te interesseren voor schilderkunst. Inmiddels 10 jaar geleden begon hij aan de schildersopleiding aan de Academie voor Woord en Beeld te Berchem.

Met name een grote bewondering voor het werk van Claude Monet, die met zijn kleuren en toetsen het steeds veranderende licht op een welbepaald moment wist weer te geven, bracht hem ertoe zelf te beginnen schilderen. 

Geprikkeld door onder meer “Impression, soleil levant”, de kathedralen en de hooibergen van de grote Franse meester evolueert Didier echter meer en meer naar een quasi tegenovergestelde stijl en werkwijze. 

Meer dan door het daglicht is Didier aangetrokken tot schaduw, schemering en kunstlicht. Ter voorbereiding van zijn schilderijen neemt hij ’s avonds in de stad foto’s die hij met opzet laat “mislukken”. Door de camera bij een trage sluitertijd niet honderd procent stil te houden wordt een vervaagd en trillend beeld bekomen.

In de schilderijen die hij aan de hand van dat materiaal maakt is er geen optische kleurmenging door naast elkaar geplaatste dikke verftoetsen maar wel een herhaaldelijk toevoegen van nieuwe transparante verfveegjes.

Geen snelle uitvoering op locatie dus maar een stapsgewijze, langzame opbouw in het atelier. Dat resulteert in figuratief werk dat bewust niet volledig scherp en leesbaar is. Sommige werken kunnen zo beschouwd als “bijna abstract”, en door de kijker deels vrij worden ingevuld.